-
Pepijn (16 jaar)
Bejaarden zijn eigenlijk heel gewone mensen, logisch ook natuurlijk...!
-
Najima (15 jaar)
Ik ben na mijn stage zelfs nog een paar keer terug geweest!
-
Koen (15 jaar)
Het was leuk! Ik heb zelfs meer uren gemaakt dan verplicht was.
-
Jaafar (15 jaar)
Fantastisch dat ik het trainen van de F-jes ook als maatschappelijke stage kon gebruiken!
-
Lisa (14 jaar)
Ik dacht dat het heel moeilijk zou zijn maar ze waren eigenlijk alleen al heel blij met onze aanwezigheid!
- 12 sep ‘19 MasXpress gaat door
Informatie voor leerlingen
Wat is maatschappelijke stage?
Een maatschappelijke stage is een activiteit voor middelbare scholieren, waarbij je buiten de school vrijwilligerswerk doet en daarmee een bijdrage levert aan de samenleving.
Voorbeelden van maatschappelijke stages zijn:
- Helpen op een kinderboerderij
- (voetbal)training geven aan kinderen
- Organiseren van een verwenmiddag voor ouderen
- Ouderen leren omgaan met de computer of andere apparatuur
- Voorlezen tijdens naschoolse opvang
- Opzetten van een website voor een vrijwilligersorganisatie
Wat is het doel van maatschappelijke stage?
Als je een maatschappelijke stage loopt maak je kennis met vrijwilligerswerk. In onze samenleving wordt namelijk heel veel gedaan door vrijwilligers. Zonder hen zou onze samenleving er heel anders uitzien. Je zou misschien niet meer kunnen voetballen of een andere sport beoefenen. Wie zou er nog iets organiseren voor de jongeren in de buurt of de ouderen in het verzorgingstehuis? Waarschijnlijk zou het zwembad, de kinderboerderij of de speeltuin om de hoek helemaal niet meer open zijn. Want hier zijn allemaal vrijwilligers aan het werk. De wereld zou er heel anders uitzien zonder vrijwilligers en je kunt ervaren hoe leuk het is om vrijwilligerswerk te doen.
Wat levert het mij op?
Een maatschappelijke stage? Wat leer je daar nu van? Voor het lopen van een MaS krijg je geen geld, maar je zult zien dat je er op een andere manier veel voor terugkrijgt. Denk maar eens aan het volgende:
- Je weet wat er in je omgeving aan de hand is
- Je merkt hoe belangrijk vrijwilligerswerk is
- Je leert allemaal nieuwe mensen (vrienden/vriendinnen) kennen
- Je krijgt voldoening van het werk
- Je hebt lol in het werk
- Omdat anderen het waarderen (rare reden J)
- Je kunt je eigen ideeën en enthousiasme met anderen delen
- Misschien hou je er wel een heel leuk (vrijwillig) baantje aan over
Waarom zou ik vrijwilliger worden?
Waarom poets ik mijn tanden? Omdat het goed voor je tanden is en omdat het wel zo fris is om regelmatig te poetsen! Door het doen van vrijwilligerswerk kun je het leven van anderen beter maken, maar ook dat van jezelf!
Waarom krijg ik een contract? Het is toch vrijwillig?
Grotere organisaties werken vaak met een vrijwilligerscontract. De organisatie wil dan met jou duidelijke afspraken maken. Dat contract gaat over wat de organisatie van jou verwacht, maar juist ook over wat jij van de organisatie kunt verwachten. Er staan bijvoorbeeld afspraken in over je taken en je werktijden. Dankzij zon contract weet je precies waar je aan toe bent.
Kan ik ook vrijwilliger worden als ik weinig tijd heb?
Zelfs als je weinig tijd hebt zijn er genoeg mogelijkheden, er is van alles te doen. Je kunt een keer per maand in een jongerencentrum achter de bar staan of een keer per week een voetbalteam trainen. Je kunt ook tijdelijk bij een organisatie werken, bijvoorbeeld tijdens een festival!
Krijg ik door vrijwilligerswerk meer kans op een betaalde baan?
Door het werken bij een organisatie en het samenwerken met anderen vergroot je je vrienden- en kennissenkring (je netwerk). Bovendien doe je werkervaring op, waarmee je tijdens sollicitaties een goede indruk kunt maken. Zeker als je net van school komt, vinden werkgevers het belangrijk dat je niet hebt stilgezeten, dat je actief bent en dat je om andere mensen geeft. Dit zou wel eens net het verschil kunnen maken, dat de keuze op jou valt en niet op iemand anders. Kortom: het staat heel goed op je CV.
Waar vind ik leuk vrijwilligerswerk?
Veel organisaties zijn heel blij als jonge vrijwilligers zich aanmelden. Er zijn voor jongeren vele leuke en nuttige vrijwilligersklussen in het weekend of 's avonds, dus ook voor drukke agenda's.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een leuke stageplaats te vinden:
- Via deze website www.mas-xpress.nl.
- Via je eigen netwerk (familie- en kennissenkring)
- Via jouw mentor of de coördinator Maatschappelijke Stages bij jou op school.
De rol van je mentor
Op veel scholen is de mentor is het 1e aanspreekpunt voor jou en/of je ouders. Hij/zij bespreekt in de mentorlessen regelmatig de maatschappelijke stage en beoordeelt zowel vooraf als achteraf je stage(plaats).
Zo zal er voor de meeste stages (buitenschoolse activiteiten) een stagecontract worden opgemaakt en zal je een stageverslag gaan maken. Dit verslag wordt ook door je mentor beoordeeld.
De rol van de Coördinator Maatschappelijke Stages
De Coördinator Maatschappelijke Stage organiseert en coördineert alle activiteiten rondom de maatschappelijke stage. Hij/zij heeft contacten met de stagemakelaar (dit is de vrijwilligerscentrale, zij helpen stageorganisaties en scholen om de maatschappelijke stage goed op te zetten) en met de stagebiedende organisaties/instellingen. Daarnaast zorgt hij/zij meestal voor de administratie van uren, contracten en verslagen. Dus vergeet niet je contract en urenbriefjes in te leveren
Meer weten?
Neem contact op met je mentor of de coördinator Maatschappelijke Stages op je school. Je kunt ook een kijkje nemen op: